fbpx

En erfaren frisör med ena foten i frisörbranchen och andra i trädgården

I en serie av intervjuer har journalisten Leonarda Arcidiacono tagit reda på lite mer om dina favoritfrisörer. Du kommer kunna läsa lite mer om alla som arbetar på Extend. Först ut är Linda, Extends grundare. 

Linda Westin, grundaren av Extend, trivs med variationen i sitt yrke och har på senare fått ett nytt spirande intresse för både hårstyling och natur. Hon känner att hon lever sin dröm i det hon byggt upp genom åren.

–Drömprojektet är precis här framför mig, säger hon.

Linda är från Stockholm och har genom åren bott och verkat både i storstäder och i landsbygd: London, Hälsingland/Stråtjära och Gävle. Och på Söder i Stockholm. Nu arbetar hon även i Hölö, en liten by på landet strax utanför Järna, på en gård i Hejsta, där hon driver en filial till Extend på Söder, en salong med egen trädgård och med ekologisk inriktning. 

– Jag öppnade salongen i Hejsta av egoistiska skäl, nu kan jag vara i trädgård och natur samtidigt som jag jobbar, säger Linda som ser ett stort kundunderlag trots att trädgårdssalongen ligger en bit bort från stan. 

–Men jag älskar även mitt hem på Södermalm. För alltid ”Söder i mitt hjärta” men, det är härligt med en fot i olika världar. Familjen består av man, två barn, bonusbarn, hund, katter och annat oknytt.

Under tiden i London arbetade Linda för kläddesignern Daniel Poole i hans salong som var kombinerad med klädbutik. Linda stylade hår på flera modevisningar runt om i Europa där Daniel Pooles kläder visades. Efter tiden i London sökte Linda en salong där hon kunde arbeta på samma fria sätt som hon var van vid, men en sådan salong var svår att hitta. Hon fick starta upp en själv.

– Jag drömde egentligen inte om att driva ett eget ställe, men eftersom det inte fanns något som passade mitt sätt att arbeta på så öppnade jag Extend 1998.

På Extend har frisörerna alltid hyrt in sig på en stol, och därmed skött om alla sina bokningar själva. 

– Det är som ett frisörkollektiv och det passar mig bra, jag vill inte ha lönesamtal eller hålla koll på kassan. 

Sedan 2018 driver Linda Extend tillsammans med Hanse Andersson. –Det känns toppen med en drivande arbetspartner. Att inte behöva ta alla beslut själv, utan dela upp arbetsbördan med att driva verksamheten framåt. 

Linda tog gesällbrevet 1991 och mästarbrev 2020, men att hon skulle bli frisör visste hon inte själv från början. Hon blickar tillbaka till sin ungdom och intygar om att hon aldrig var ”vännernas frisör”. I grundskolan älskade hon syslöjd. Hon sydde ofta egna alster och drömde om att arbeta med kläder och sökte därför till en kläd-teknisk utbildning men kom inte in. Det blev istället andrahandsvalet: frisörutbildningen. – Jag älskade frisörutbildningen från dag ett. Frisöryrket har verkligen varit jättekul hela vägen. Det är ett väldigt varierat yrke om man arbetar som jag gör, säger Linda.

I sin egna hårdvårdsrutin använder Linda Micro Stimulating Hairbath från Oway som stimulerar hårväxten. Efter det applicerar hon Olaplex no. 3 som stärker hårstrået och sen Moisturizing Hair Mask från Oway som är en återffuktande inpackning. För att stimulera hårväxten i hårbotten applicerar hon Densifying Remedy och Glossy Nectar från Oway i topparna för en återfuktande effekt. Slutligen, för mer rörelse i håret, applicerar hon produkten Curly Potion från Oway. Denna rutin gör hon en till två gånger i veckan och låter alltid håret självtorka efteråt. 

När Linda klipper hår är hon med i alla steg och tittar noga på det hon gör. 

– Jag klipper med ögonen. 

Hon har bra verktyg och grundtekniker, och för henne är en toppklippning lika uppskattad som en helförändring.  

– Variationen är viktig och att kreativiteten får komma till utryck. På senare tid har jag börjat gilla efterarbetet mer, själva stylingen. Tidigare var jag inte lika intresserad av det men jag har insett att stylingen är minst lika viktig som klippningen. Dessutom blir kunderna glada av att få det lilla extra. 

På sin lediga tid fixar Linda gärna i trädgården i Hejsta. Hon renoverar ofta på gården och vandrar gärna på Sörmlandsleden med hunden Selma, helst med termos och fika i ryggsäcken. 

– Jag uppskattar verkligen att vara i naturen och att odla. Visst är det härligt att åka på en resa ibland men det är alltid lika skönt att komma hem. På gården i Hejsta finns det alltid något att fixa med. Det är ett pågående projekt som är jäkligt kul, säger Linda.

Faktaruta: 
Favoritprodukter: Absoluta favoritprodukten är Glossy Nectar från Oway, den återfuktar håret och fungerar på alla hår i princip. Även Curly Potion från Oway är en favorit, den gör lockiga hår lockigare. Jag gillar alla Oways produkter egentligen. Dom är ekologiska produkter med professionell standard. Det är svårt att hitta ekologiska produkter som håller frisörstandard. I Hejstasalongen använder jag främst även färg från Oway.
Favoritverktyg: Stingray saxen! –Den klipper rakt och hårt och är ganska lång. Jag älskar alla mina saxar från Excellent Edges, men den saxen sticker ut lite . Rundborsten är också en favorit för att trolla fram levande lockar.