fbpx

Hårfärgning och att jobba för ett mindre kemiskt utsatt läge för oss frisörer och kunder.

Artikel av Linda Westin, mars 2019.

Hårfärgning har alltid varit min stora passion inom yrket! Redan från början, 1990, då jag gått ut frisörskolan var det dom stora färgförändringarna som lockade. Och erfarenheten efter min tid som frisör i nittiotalets färgsprakande rave-Mecka, London, fanns det inga färger som var omöjliga att göra. Med min kunskap och erfarenhet av branschen i London var det en självklarhet att starta en egen unik salong i Stockholm när jag flyttat tillbaka 1997, där inga idéer är omöjliga. Så 1998 öppnades Extend på Söder.

Under åren som gått har det uppkommit nya rön om hårfärgernas skadlighet. Skrämmande information, särskilt för oss som jobbar med det dagligen. Och vi har blivit tvungna att läsa på bättre och göra vettigare val när vi väljer vilka kemikalier vi vill jobba med. Många av dom kemikalier vi frisörer traditionellt jobbar med är framför allt hormonstörande och allergiframkallande för oss och inte bra för vattenlevande organismer. Det finns även rön om cancerframkallande ämnen, men ”värstingarna” är redan förbjudna tack och lov, även om det på grund av det, har blivit så att färgerna idag håller sämre än dom gjorde på 90-talet.

Ekologisk hårfärg, finns det? När man en gång har jobbat med produkter och färger som funkar väldigt bra och sen vill ut och leta efter snällare varianter börjar en brokig resa. Det är ju så, att tar man bort ett ämne ur en produkt som funkar på ett visst sätt, behöver man ersätta det ämnet med något nytt, som är lika bra, men inte skadligt. Det är en lång process för tillverkare och hår-kemiföretag att kunna presentera nya färger och produkter som ska hålla samma fina standard, men inte innehålla just den där kemikalien som funkade så bra, men som i slutändan visade sig vara skadlig.

Och den krassa sanningen är att i dag finns det inga hårfärgningsmedel som är 100% naturliga och ofarliga för oss, däremot finns det nu färger som är väldigt mycket skonsammare än dom traditionella färgerna, där dom skadliga ämnena tagits bort och ersatts med mycket bättre och naturligare alternativ. Och ska man titta på den etiska och för miljön hållbara biten av tillverkningen av produkter och färg är skillnaden mellan olika märken mils-vid!

Vi har på salongen under några år jobbat på att förbättra arbetsmiljön för oss själva och våra kunder genom att aktivt göra research, vara pålästa om vad vi använder och att göra bättre val. Våra produkter är noggrant utvalda efter funktionalitet, utan att försämra kvalitét på slutresultatet vara så naturliga som det bara går. Vi tvättar även våra handdukar med miljövänliga tvättmedel och använder komposteringsbara engångshandukar, vi sopsorterar/återvinner så mycket vi kan.

På Extend använder vi bra alternativ till dom traditionellt kemiska hårfärgningsmedlen, men med dagens snällare färger kommer dock baksidan, att man som kund måste fräscha upp pigmenten själv mellan färgningarna, då dom allra färgstarkaste pigmenten inte har förmågan att fästa i två-tre månader, tills det är dags att färga om sig. Detta gör man dock lätt själv med t.ex. shampo eller balsam/inpackning med pigment i. Den typen av produkter är långt ifrån lika kemiska som färger, men kräver riktiga infärgningar eller blekningar först. Vi har testat en uppsjö av dom och säljer dom vi tycker fungerar bäst. (För enkelhetens skull kan man även köpa dessa i vår webbutik)

Idag jobbar vi på salongen framför allt med märkena ”Kevin Murphy” och ”Oway” Gemensamt för båda, är att dom har extremt bra produkter och färger och ett hållbart miljötänk. Deras naturliga färger håller mycket bra, men dom färgstarkaste behöver ibland hjälp av ett färgshampo eller balsam för att hålla tiden ut till nästa färgning. Jag ska fördjupa mig något om dom individuellt här nedan.

Kevin Murphys produkter: Deras färg heter Color.Me. Den är fri från det, för en del människor allergiframkallande ämnet PPD. Den är ammoniakfri och innehåller aloe Vera, honung, sheasmör och granatäpple. Dessa ämnen gör håret glansigare och följsammare samtidigt som man får fina infärgningar. Alla deras ingredienser från naturriket är etiskt skördade med minimal påverkan av miljön. Det gäller även deras stylingprodukter som är helt sulfat och parabenfria. Dom är PETA godkända och från och med mitten av 2019 kommer alla deras plastförpackningar tillverkas av plast som är återvunnen från haven. Kevin Murphy är en erkänd top-stylist från Australien som tagit fram denna serie efter hans egna behov som frisör och catwalk-stylist. Riktigt professionell, och endå hållbar känsla över hela serien tycker vi.

Oways produkter: ”Organic Way” Denna serie håller en hög eko-profil och är superfin om man letar efter ekologisk hårvård. Deras stylingproduker och hudvårdslinje är så mycket som 98.8-100% Ekologiska. (100% är i dagsläget ouppnåbart då vi som slutkonsument tex kräver att våra produkter ska hålla utan att stoppa dom i kylskåpet)

Oway lägger stor vikt på förpackningsmaterialet, och merparten av deras stylingprodukter kommer i bärnstensfärgade glasflaskor som kan återvinnas till 100%. Pappret som används är återvunnet, och hudvådens förpackningar är gjorda i trä. Tuberna kommer i återvunnen aluminium. (Rätt sopsorterad aluminium återanvänds och har endast 5% av den miljöpåverkan aluminium har när den nytillverkas.)

Oway har två färglinjer, en mer traditionell linje som heter H.color och en sockerbaserad, extra mild färg som heter H.nectar. Dessa färger är såklart inte 100% eko, det är en omöjlighet i dagsläget, men består till största del av ekologiska och biodynamiskt framställda ingredienser. Med ”Bioteknologiskt framställd grön kemi” har detta Italienska företag fått fram väldigt bra naturliga färger som dessutom inte sliter nämnvärt på håret och ger en extrem glans. H.color är fri från ammoniak, parabener, petrolatum och innehåller hibiskusextrakt, perilla olja, dadelolja, bomullsprotein och jojobaolja. H.nectar är fri från ammoniak, parabener, petrolatum, ppd, resorcinol och innehåller fläderbärsnectar, malvanectar, yerba mate, papamielnectar och bomullsprotein.

Stylingserien är fantastiskt bra och doftar gott. Den har inga syntetiska parfymer och är helt FRI från sls/sles, parabener, färgpigment, petrolatum, peg-ppg-bg, phtalater, edta, och chloride. Oway är PETA godkänd och inget i serien innehåller GMO. För alla godsaker serien innehåller får du komma in till salongen och kika.

Att vara påläst och göra aktiva val gällande miljö och hälsa är viktigt! Särskilt inom en bransch som våran, där vi arbetar med kemikalier dagarna i ända. Även om man kanske inte kan välja 100%  ”rätt” hela tiden tex, kan man alltid göra ett bättre val. Man kan titta på hela kedjan. Fråga sig hur det tillverkas, vart det tillverkas, av vem, innehåller produkten ämnen som känns ok, eller är dom där bara för att dom är det billigaste alternativet, jobbar tillverkaren etiskt? Mycket kan förbättras och jag försöker göra så mycket jag kan, utan bekostnad av min kvalitet som frisör.

Linda Westin /Extend.