fbpx

Intresset konst har givit honom förmågan att jobba med hår tredimensionellt

I en serie av intervjuer har journalisten Leonarda Arcidiacono tagit reda på lite mer om dina favoritfrisörer. Du kommer kunna läsa lite mer om alla som arbetar på Extend. Nu är det Magnus tur. 

Magnus Granberg har svart bälte i Aikido, intresserar sig för konst och har varit frisör sedan 1979.

Egentligen drömde han om att studera vidare inom konst och skådespeleri på gymnasiet men det var svårt att komma in på förstahandsvalen. 

 – Det var syokonsulenten som rekommenderade mig att söka till frisör. Jag brukade klippa mina skolkamrater i rökrutan, även andra elever som fått med sig pengar hemifrån för att bli klippta. För pengarna köpte jag cigaretter.

På frisörskolan blev han efter kort tid bäst i klassen. Och från att vara en blyg kille, eller som han själv beskriver det ”en social katastrof”, blev han bäst på att sälja produkter på salongen sen när han började jobba.

– Jag tvingades att kommunicera med människor och eftersom jag var blyg, var produkterna en bra ingång till dialog. Det gav ett bra säljresultat. 

Förutom två år på frisörskola har han även tagit gesällbrev. Magnus tycker om att utforska hårets egna vilja och beskriver det själv ”som att gå en äventyrsvandring i folks skallar”. Han tycker det är extra roligt med grafiska frisyrer som har hårda kanter.

–  Jag vill att kunden ska gå härifrån rak i ryggen och känna sig glad över den nya frisyren. Det ger mig en skön känsla. 

När det gäller hårfärg gillar Magnus att ta fram de färgtoner som redan finns i håret. Han föredrar att inte krångla till det i onödan. 

– Om någon har grått hår, så varför inte göra det ännu gråare. 

Under de första tio frisör-åren gick Magnus flera kurser i London, han blev ivägskickad av sin dåvarande chef på salongen Barr & Lin. Han har också jobbat på Barbaren och Talking Heads innan han hittade till Extend. 

Under frisörkarriären har han mellan varven också sökt sig till konsten, dansen och performing arts, som ligger honom varmt om hjärtat. Magnus kan se att konsten vävs in när han jobbar med hår.

– Jag gillar att skulptera fram frisyrer och tänka tredimensionellt när jag jobbar.  Att dyka in i konst har givit mig nya perspektiv på form och gravitation. 

På fritiden uppskattar Magnus att vara i naturen, stilla och strövandes. Han mediterar och besöker frekvent ett buddhist-center i Stockholm. Han har svart bälte och tre dan i kampsporten Aikido som han tränat i närmare trettio år. 

Faktaruta: 
Favoritprodukter: Water Resin från Oway. Den dämpar friss och är en lagom fast pasta för oftast kortklippta hår
Favoritverktyg: Sax och kam. Med dessa kan man göra underverk. När jag hamnade i London och vidareutbildade mig, fick jag bara använda sax och kam och med det kunde jag faktiskt göra allt. Det var dock fantastiskt utmanande.