fbpx

Sökandet efter ekologiska hårprodukter. Och varför jag valt märket Oway.

Av Linda Westin.

I åratal hade jag sökt efter en serie med ekologiska basprodukter. Jag är kräsen med att ett schampo/balsam/inpackning som är ekologiskt skall hålla en professionell frisörstandard. Men eftersom ekologiskt inte automatiskt betyder att håret blir bättre, det kan t.o.m ofta bli sämre då det är de kemiska ingredienserna i hårvårdsprodukterna som har blivit framtagna för att få håret att kännas så bra som möjligt. Så det blev svårt att hitta något jag kände mig nöjd med. 

För att kallas ekologiskt ska produkterna inte innehålla kemiska eller giftiga ämnen, eller extrakt från växter/frukt eller grönsaker som odlats med bekämpningsmedel, innehålla djurprodukter eller något som inte framställts på ett ekologiskt sätt.

Eftersom jag inte hittade något som ens i närheten skulle kunna ersätta dom professionella produkter jag då använde, hade jag nästan gett upp mitt letande.

Men så kom jag i kontakt med Marco, en tidigare kontakt från ett av dom största hårvårdsmärkena i Sverige. Han hade tillsammans med sin fru Emma startat eget och tagit in märket Oway ”Organic Way” från Italien. Dom har en direkt kommunikation med Oway, som har sitt högsäte i Bologna. Oway och deras filosofi har spridit sig väldigt snabbt över hela världen, och är förutom i Italien stora i USA, Storbritannien och Japan för att nämna några andra länder.

 Jag bestämde mig för att testa deras produkter men problemet var bara: –  Det fanns inte ett schampo, ett balsam eller en inpackning, som jag först tyckte räckte för mitt behov, utan det fanns en hel serie professionella produkter framtagna för salonger, som även täckte upp för salongsfärgning, permanent, hudvård och en hel serie för styling, tvätt, hårbottenproblem och inpackningar.

Jag började med att ta in några produkter för att testa dom och blev mycket glatt överraskad. Dom höll verkligen en hög standard, till och med förstklassig!

Nu jobbar jag sedan några år tillbaka med hela serien och det finns ingen återvändo. Under hösten 2017 flög jag till Bologna för att träffa själva skaparna av Oways produkter. Jag fick vandra bland deras vackra odlingar på “Ortofficina” Titta in i fabriken där dom tillverkar produkterna, prata med deras “gröna kemister”. Jag vet att detta märke inte är fejk på något sätt!

Ur miljösynpunkt har detta italienska märke gått steget längre. Allt presenteras i återbrukbara material. På flera salonger som har Oway kan man fylla på sina flaskor av umbrafärgat glas. Till största del är Oways produkter ekologiska och även till stor del är biodynamiskt framställda, och för övrigt etiskt producerade råvaror. Oway samarbetar med fairtrade-nätverk i Syd och Centralamerika, Sydostasien, Afrika och Aboriginal Australien för inköp av sina etiskt framtagna ingredienser. Förpackningsmaterialet har minimerats, och består främst av återvunnet papper. Man har valt aluminium framför plast där tex korkar och tuber behövs. Det beror på att aluminium som återvinns förbrukar mindre CO2 än plast som inte kan återvinnas med samma låga förbrukning.

Så med andra ord är jag så nöjd med denna produkt som man kan vara.

En 100%ekologisk produkt är extremt svår att framställa, för vissa av dom egenskaper man vill åt för att få en skön och professionell hårvårdsprodukts känsla, försvinner med att kemikalierna tas bort. Oways stylingprodukter består av 96-99% ekologiska och naturliga ämnen. Det är så långt dom har kunnat ta det utan att nalla på lyx känslan av produkterna. Det är små mängder av tillåtna silikoner och konserveringsmedel. Dom sista procenten får man i dagsläget ha överseende med att dom finns kvar. Vi vill ju ändå ha säkra produkter som håller länge, känns lyxiga och inte t.ex jäser eller möglar. Ofta handlar de sista procenten om just sådana ämnen som gör att vi ska slippa ha produkterna i kylskåp.

Kommer man t.ex till färgförändring så är det klart att det måste skapas en kemisk process för att något ska hända i håret. Där fungerar dom flesta färger/färgmärken på samma sätt, d.v.s. det måste till Ammoniak eller MEA (monoetanolamin)  för att starta färgprocessen och väteperoxid för att kunna utveckla färgpigmenten. Detta går inte att undvika. Men i en färgmassa finns även en stor del annat som definitivt kan bytas ut mot ekologiska och naturligare, mindre allergena och “snällare” ämnen, så det är trots allt stor skillnad på vad som finns i dom olika färgtuberna. Det finns tex henna och indigo som fäster på håret och som kan blandas i olika nyanser, men nyanserna är få och vill man senare byta färg är dom näst intill omöjliga att få bort då dom fäster på hårstråna på ett annat sätt än traditionell hårfärg. Det säljs även svart och brun henna, men äkta henna är röd. Andra nyanser är framställda med andra kemiska eller metalliska komponenter, så man ska inte låta sig luras där. Det finns salonger som jobbar med henna idag, men själv är jag skeptisk till de resultat som dagens hennaprodukter kan ge, men väntar med spänning på att nya produkter ska presenteras inom växtfärgningen och det är inte omöjligt att jag kommer vilja använda det i framtiden om de visar sig hålla måttet.